20:00
Великі роковини

Великі роковини

 

«Ой у лузі червона калина похилилася…» – так урочисто, зі спільного виконання всіма присутніми стрілецької пісні в Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 розпочався святковий захід «Великі Роковини України», присвячений 100-річчю утворення ЗУНР.

 

О незабутній листопаде!

Пройдуть літа, пройдуть віки,

А ти стоятимеш над нами,

Як тінь Господньої руки..

 

Під звучання поезії на сцену вийшов директор школи, вчитель історії, кандидат історичних наук Кульчицький Руслан Володимирович. Звертаючись до присутніх у залі, він зауважив, що перший день листопада 1918 року був, є і залишається в житті українців однією з найбільших подій в історії України. Саме цього дня на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг, і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель виникла національна українська держава, яка стала називатися ЗУНР (включаючи Східну Галичину, Закарпаття, Північну Буковину). Президентом республіки було обрано Є. Петрушевича. В Західній Україні розпочалися державотворчі процеси. Але ЗУНР відразу стала об’єктом агресії з боку Польщі, яку підтримували в її прагненні включити західноукраїнські землі до своєї відновленої держави, США, Англія і Франція. Головним завданням ЗУНР став захист власної території від іноземної агресії. Для захисту республіки була утворена Українська Галицька Армія, чисельність якої, досягала 100 тис. чоловік.

22 січня 1919 року в Києві було проголошено Акт Злуки УНР та ЗУНР. На жаль, розстановка сил, які вершили долю України у цю добу, була не на користь української революції. І саме зовнішній чинник виявився вирішальним у припиненні в 1923 році юридичного існування ЗУНР.

«Але незважаючи на поразку українського народу у героїчній боротьбі за свою незалежність, ця боротьба сприяла консолідації української нації, накопиченню досвіду в боротьбі за незалежність. Без неї утворення незалежної України було б неможливим», - закінчив свій виступ Руслан Володимирович.

Потім звучали поезії, лунали пісні, уривки з художніх творів. Учні та вчителі школи переглянули відеофрагменти, прослухали аудіоматеріали про історичні події тієї доби. У підготовці та проведенні пам’ятних роковин взяли активну участь 3-10-х класів школи під керівництвом заступника директора з виховної роботи Нестеренко Н. М., вчителя музики Слюбик О. П., бібліотекаря школи Пендзій С. Б.

Пам’ятний захід закінчився вшануванням пам’яті полеглих за волю України та спільним виконанням державного гімну.

 

Переглядів: 390 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: