16:08
Усний журнал до 100-річчя створення УАПЦ

У пятницю, 15 грудня 2017 року, в Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 відбувся відкритий захід – усний журнал до 100-річчя створення УАПЦ, підготовлений за участі вчителя християнської етики Савіцької Т.І.

Відкрив захід директор навчального закладу Кульчицький Руслан Володимирович, який розповів присутнім про створення УАПЦ, відродження української автокефальної православної церкви у сучасній Україні та про сучасний стан православя в нашій державі. Зокрема, Руслан Володимирович сказав:

  • Після Жовтневого перевороту на Україні спалахнуло полумя національного руху та рух за українізацію церкви й її автокефалію, відновлення в ній соборного устрою на чолі з власним патріархом.

Прихильники автокефалії активно просували ідеї незалежності та українізації УПЦ на Всеукраїнському церковному соборі у січні 1918 року, та всі їхні зусилля були марними.

У 1919 – 1920 р.р. національно – церковний рух не припинився. У квітні1919 р. було засновано Всеукраїнську Православну Церковну Раду нового складу, як осередок боротьби за незалежність церкви, яка ухвалила Декрецію незалежності УПЦ і 05.05.1920 р. проголосила автокефалію УПЦ. У жовтні 1921 р. відбувся Собор, який висвятив перших ієрархів УАПЦ – митрополита Василя Липківського та архієпископа Нестора Шараївського.

При більшовицькому режимі УАПЦ проіснувало не довго, бо більшовицький уряд усвідомлював небезпеку, яку утворювала для нього УАПЦ з її національно – обєднуючим духом та силою віри. Уже у 1930-му році УАПЦ була звинувачена у антирадянській діяльності та ліквідована. Почалися масові репресії автокефальників. У даний час УАПЦ відновила свою діяльність в Україні. У Києві 1990 році Всеукраїнський Собор УАПЦ затвердив акт відновлення УАПЦ та ухвалив рішення про піднесення її до рівня Патріархату. Першим митрополитом в Україні став митрополит Мстислав. Українській мові надано статус мови богослужіння УАПЦ.

В умовах сучасного релігійного Ренесансу в Україні одним із гостріших сучасних протиріч релігійного життя є розкол православя утворення кількох структур : УПЦ, УАПЦ, УПЦ – КП. З 1995 р. УПЦ – КП очолює Патріарх Філарет». Виступ кандидата історичних наук, директора ЧЗОШ І-ІІІ ст. №2 Кульчицький Р. В. був змістовним, обгрунтованим і цікавим, тому всі присутні слухали його із задоволенням.

Потім учні школи розказали про діяльність УАПЦ в умовах еміграції, зокрема, в місцях проживання українських емігрантів у Західній Європі, Великобританії, Австралії, Південній Америці та повідомили цікаві факти із життя і діяльності єпископів Полікарпа Сікорського, архієпископа Полікарпа, митрополитів Никонора і Мстислава, Патріархів Дмитра і Філарета.

Захід виявився пізнавальним і цікавим, бо всі, присутні на ньому, - і ті, хто брав участь у підготовці і проведенні усного журналу, і ті, хто слухав, - залишились задоволеними. Всі були вдячні за проведений захід тим, хто залучив присутніх до часточки нашої історії.

Переглядів: 339 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: