15:12
«Прийшов Предтеча, забрав свята на плечі…»

У Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 вже стало традицією напередодні Стрітення Господнього святкувати Розколяду – проводи зими та зимових свят з піснями і колядками, в колі дружньої шкільної родини, щоб почати новий цикл життя з новими бажаннями, надіями і сподіваннями.

Розпочалося свято з вітання директора школи Кульчицького Руслана Володимировича, який сказав: «Найбільшим нещастям українського народу було те, що ціла його історія – це постійне намагання зробити з нас не те, чим призначила нас природа. Втручалися до нашої рідної мови. Втручалися до нашого побуту. Втручалися до нашого господарства. Всяка влада, яка тільки не була на нашій землі, російська, польська чи австрійська, нічим іншим не займалася, а лише доводила нам, що ми – не ми, а щось інше. Це було постійне ламання нас, українців, нищення нас. І тоді в наших містах, селах, в наших школах, родинах нам лізли в душу, нищили там все, що є для українців святим, не давали змоги боронитися, і головне – хотіли перетворити нас у невиразну юрбу, вічно принижену, без усяких ідеалів сіру масу.

Але зробити цього нікому досі не вдалося. Ми – народ, працьовитий, творчий, зі своєю історією, мовою, звичаями і традиціями, які ми свято бережемо і передаємо у спадок нащадкам. Прикладом цього є наше сьогоднішнє родинне свято Розколяди. На це свято ми зібралися усією шкільною родиною, щоб весело, з піснями і колядою провести новорічно-зимові свята, аби вони повернулись до нас наступного року.

Розколяду святкують громадою. На свято приходять з добрим настроєм і позитивними думками. На наших столах сьогодні – кутя з пампушками, узвар, запашна паляниця. Запалені Різдвяні свічки в пам’ять про душі наших предків. А в залі – усміхнені обличчя наших дітей, батьків, учителів. Ми всі сьогодні колядники.

У таке світле свято хочеться побажати миру і спокою в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові і щастя. Нехай Дух Господній перебуває серед нас, і нехай справдяться всі ваші очікування і збудуться найзаповітніші мрії!

Христос рождається!»

Після цього зворушливого вступу пролунала спільна молитва, яку разом з присутніми читав сотрудник Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла отець Роман. Він привітав шкільну родину зі світлим і радісним святом, побажав кожній українській родині щастя, миру, Віри, Надії і Любові.

Ведучі – учні школи – розповідали про Різдво Христове, історію його виникнення, святкування, а також про традиції колядування в Україні.

А потім були пісні, танцювальні композиції, колядки і віншування. Школярі 5-11-х класів разом з учителями та батьками колядували, пригощали гостей різними стравами, вітали радісною колядою всіх присутніх у залі.

Від імені батьків слово взяла Мазур О.Б., бабуся учениці 8 класу, подякувала всім, хто долучився до організації і проведення веселого й цікавого святкування і побажала українцям миру, злагоди, достатку і благополуччя.

Переглядів: 379 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: