13:42
Понад Крутами вічність у сурми сурмить

Хвилюючою « Баладою про Крути» у виконанні учня 9- го класу Юрчика Володимира у Чортківській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів № 2 розпочався тематичний захід, присвячений вшануванню пам’яті героїв, загиблих під Крутами, на якому були присутні вчителі, учні 8 -11 класів та їхні батьки.

    До усіх присутніх в актовій залі навчального закладу проникливими словами звернувся директор Чортківської  загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №2, вчитель історії, кандидат історичних наук  Кульчицький Р. В. Він зазначив: «Більше ста років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

  29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована        за 130 кілометрів на північний схід від Києва, курсанти військової школи, студенти і гімназисти прийняли нерівний бій із майже 5-тисячною російсько-  більшовицькою армією Муравйова, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Сили були нерівними, тому бій закінчився поразкою українських патріотів.

      У полон було захоплено, закатовано і згодом розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на декілька днів.

      Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. 19 березня 1918 року пройшло урочисте перепоховання  молодих бійців, загиблих під Крутами, тіла яких вдалося знайти на полі бою».

    Натхненно читали поезії учні школи Воробель Катерина, Голодрига Данило, Дутковський Вадим, Николайчук Ангеліна та інші. Лунали пісні. Присутні переглянули відеопрезентацію «Пам’ятай про Крути».

        Хвилиною мовчання педагогічний та учнівський колектив школи вшанували пам'ять загиблих у боях за нашу державу. Нехай пам’ять про полеглих борців за волю буде вічною, а їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити і захищати  рідну землю.

      У підготовці й проведенні заходу активну участь брали заступник директора школи з виховної роботи  Нестеренко Н. М., педагог – організатор                      Герасимів А.В., вчитель музики Слюбик О.П., лаборант школи               Хабенюк Т.Т. .

  Закінчився патріотичний захід  хоровим виконанням пісні «Під Києвом, під Крутами».                   

     

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 270 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: