16:41
"Голодомор - злочин проти українського народу"

Минуле століття пронеслось над Україною страшним голодомором 1932-1933 років.

Указом Президента Ющенка В.А. було запроваджено День памяті жертв голодомору, який щороку відзначають в четверту суботу листопада.

Памяті тих, хто загинув від голодомору 1932-1933 р.р. у Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 був присвячений виховний захід для учнів 8 - 11-х класів, який підготували і провели заступник директора школи з виховної роботи Нестеренко Н.М., педагог-організатор Пандрак Ю.О. та вчитель історії й правознавства Польова Н.В. 24 листопада 2017 року.

Розпочав захід директор Чортківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Кульчицький Руслан Володимирович.

«Голодомор 1932-33 років в Україні був результатом спланованих системних заходів і виступив водночас інструментом знищення народного опору, радянській владі в Україні, всесоюзної колективізації, застереженням українському радянському урядові проти намірів проводити порівняно самостійну політику.

Головною причиною Голодомору стала політика тоталітарного сталінського режиму, направлена на фізичне винищення усіх класових та національних «ворогів» сталінського режиму, тобто людей, які мали свою думку щодо розбудови «світлого майбутнього».

Звісно, відповідальність за це має нести весь тоталітарний сталінський режим з його каральною машиною. Але було кілька головних дійових осіб, які спровокували голодомор або ж не відвернули його, хоча могли і мусили це зробити. Роль цих осіб в організації Голодомору в Україні різна. Якщо Сталін був головним ідеологом розправи, Каганович, Балицький і Постишев проявляли найбільшу активність, то деякі українські керівники намагалися інколи подавати голос на захист голодуючих селян. Однак їхні дії не були послідовними і успішними. А тих, хто намагався бодай якось заважати у проведенні терору, як, скажімо, народний комісар освіти Микола Скрипник, самі ставали жертвами.

Кількість прямих та непрямих жертв Голодомору становить від 4-8 мільйони безневинних жертв. Голод охопив фактично весь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України.

Голодомор 1932-1933 р.р. в Україні підпадає під означення геноциду, оскільки мова йде про свідоме створення умов, несумісних з життям, розрахованих на тотальне знищення України як держави й українців як нації.

Політика, спрямована на жорстоке придушення устремлінь українського народу жити у вільній, незалежній європейській державі, проводиться Росією і сьогодні. Загинула Небесна Сотня, ідуть бої на Сході України… Але Україну не знищити, як не знищити мужності, героїзму, стійкості, незламності духу й волелюбності українського народу!

Памятаймо історію нашого народу, бо немає майбутнього без минулого», - сказав Руслан Володимирович.

На заході звучали поезії про Голодомор, спогади тих, хто пережив ті страшні часи. А також відбулася спільна молитва з о. Романом із Катедрального собору Верховних Апостолів Петра і Павла за упокій душ невинно вбитих та померлих від голоду.

Переглядів: 452 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: