09:47
День соборності 2019

«Собор свободи нам серце зігріва»

     Під таким гаслом 25. 01. 2019 року у Чортківській ЗОШ І –ІІІ ступенів №  2  пройшов  урочистий захід,  присвячений  Дню Соборності України.

    Участь у проведенні урочистостей взяли вчителі, учні 5 – 11- х класів  школи та їхні батьки. Почесним гостем на святі був Володимир Васильович Мармус – громадський діяч, член української Гельсінської групи (1988 р.), від 1989 р.  — голова її районної організації, член Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих «Меморіал», Народного Руху України. Голова районної організації Української республіканської партії (1990—1997 р.р.), з  1997 р. — голова районної організації Республіканської Християнської партії.

  Урочисто та натхненно пролунав  у виконанні всіх присутніх у залі духовний гімн українців « Боже, великий, єдиний», і ведучі запросили до слова директора школи, вчителя історії, кандидата історичних наук Р. В. Кульчицького.

   Руслан Володимирович привітав присутніх з важливим для всіх українців, незалежно від того, якою мовою вони говорять і в якій частині України живуть, святом Злуки українських земель в єдину українську соборну державу, що з 1999 року, 22 січня, відзначається як День Соборності України. Того далекого зимового дня 100 років тому, у 1919 році, воєдино злилися століттями відірвані одна від одної частини великої України – Західна та Східна. Змістовно, лаконічно і цікаво очільник навчального закладу говорив про те, що у кожного народу, кожної нації є своя історія, своє минуле. Є воно й у нашого багатостраждального народу. Була в нашій історії визначна подія - урочисте проголошення Акту Злуки західноукраїнських та східноукраїнських земель, яке відбулося  22 січня 1919 р. в Києві.

   У пам’яті людській не повинні згаснути традиції, звичаї та події, зокрема й Соборності нашого народу. Особливо сьогодні, коли Україна будує свою державу, по – справжньому європейську, незалежну, бо тільки мир і злагода, взаємодопомога, подолання особистого й національного егоїзму принесуть щастя і впевненість у майбутньому, коли

«… на оновленій землі

Врага не буде супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люди на землі…», - закінчив свій виступ директор школи.

 А потім до слова  був запрошений почесний гість свята – Мармус В.В., який поділився спогадами  про свої шкільні та юнацькі роки, коли він разом зі своїми однодумцями в ніч з 21  на 22 січня 1973р. вивісили синьо – жовті прапори над кінотеатром «Мир», на будівлях педучилища, лісгоспу, критого ринку м. Чорткова.

   Він сказав, що і сьогодні точиться боротьба за збереження факелу української свободи. Хоч історично склалося так, що територія нашої держави різниться, однак земля у нас одна. І досить уже нам руїни і незгоди, досить брату на брата йти у бій. Єднаймося, шикуймося в єдині народні лави, і дай нам, Боже, згоди в нашій родині, згоди в нашій громаді, миру, щастя, любові й добра.

     У виконанні учнів школи Куцопей Зоряни, Бали Назара, Чабанової Діани,    Николайчук Ангеліни прозвучала « Молитва» за Україну.

      Звучали на урочистостях патріотичні, хвилюючі пісні, поезії, які торкнулися сердець усіх присутніх.

У підготовці й проведенні заходу активну участь брали заступник директора школи з виховної роботи Нестеренко Н. М., педагог – організатор                      Герасимів А. В., вчитель музики Слюбик О. П., лаборант школи Хабенюк Т.Т. та учні Чортківської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 2.

    Завершилося свято флеш – мобом :   виконуючи Гімн України, усі

присутні з синьо – жовтими прапорцями в руках взялися за руки й  утворили велике коло як символ єднання українського народу заради миру, злагоди і любові.

 

Переглядів: 297 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: