17:54
«Через віки ваш вчинок в пам’яті зростає».

Рівно сто років тому, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути відбувся бій, під час якого вдесятеро більша армія більшовиків розгромила добровольців – київських студентів та бійців вільного козацтва. Цей бій став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

З метою вшанування пам’яті молодих захисників Української Народної Республіки, які власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, 02.02.2018 року в Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 відбувся виховний захід

Розпочав захід директор школи Кульчицький Руслан Володимирович. Він зазначив: «29 січня ми відзначали 100-річчя бою під Крутами. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки повстали проти більшовицьких загарбників під станцією Крути. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша — жорстока і кривава. Українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів, вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії, саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну і є прикладом для наслідування сучасним молодим поколінням». Крім того, Руслан Володимирович наголосив, що радянська історіографія замовчувала сам факт битви під Крутами довгі роки або подавала її в викривленій формі. У звязку з тим, подвиг молоді у битві під Крутами було забуто більш ніж на 70 років і відзначати її почали напередодні проголошення незалежності України 29 січня 1991 року, як символ патріотизму і жертовності в боротьбі за Українську державу.

Крім того, учні 7-Б і 9 класів ознайомили всіх присутніх з історичною подією – битви під Крутами, розповіли про значення цієї битви в історії України, а також провели театралізовану постановку «Виряджає мати сина під Крути із дому»

Завершився захід вшануванням пам’яті полеглих хвилиною мовчання.

Проведення таких заходів дає можливість формувати в учнів почуття патріотизму, виховувати власну національну гідність, гордість за свою Батьківщину та повагу до історії українського народу. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину…

Переглядів: 314 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: