14:57
Божий дар батьківства

“Я згинаю свої коліна перед Отцем, від якого бере ім’я все отцівство на небі й на землі” – говорить св. апостол Павло у посланні до Ефесян (Еф 3,14-15). Підставу, щоби могти це стверджувати, має св. апостол Павло (а разом з ним – і ми) на перших сторінках Книги Буття: На відміну від усіх інших живих істот, які Бог творить, (Бут 1, 1-25), стосовно Адама Бог діє подвійно: і творить його тілесність «з пороху земного», і вдихає йому в ніздрі віддих життя (Бут 2,7), тобто – будучи Самим Життям і Джерелом життя, передає Адамові Самого Себе. Це значить, що передаючи Самого Себе, Бог стає Адамові Батьком.

Це вже виразно розуміє євангелист Лука, називаючи Адама сином Божим(Лк 3,38). І, будучи сотвореними на образ Божий, перші люди були сотворені також здатними передавати далі цей дар життя, отриманий від Бога, а у ньому – самих себе, як і Бог передав Самого Себе їм. Це значить – передавати своїм нащадкам Боже Самодарування, Божественне начало Життя.

У світлі цих роздумів відбувся захід у Чортківській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, який провели вчителі школи Нестеренко Н.М., Слонь Г.Й. Мединська Л.А. і Батицька О.М. разом з отцем Володимиром Дрозда, священиком Бучацької єпархії УГКЦ для учнів середніх та старших класів школи про людське батьківство та материнство. Мова йшла про стриманість в житті, вплив шкідливих звичок, негативний вплив ЗМІ. Отець наголошував, що молоді люди, які дуже вразливі на приклад зовнішніх дій інших людей, можуть приймати це за нормальне життя. Стосунки до шлюбу зараз стають для когось нормою, а це є важкий гріх. Мало того, через свою психологічну незрілість дехто може вдаватися ще до одного гріха-дітовбивства (аборту). Щоб подібного не траплялося з молодим поколінням отцем Володимиром було роз’яснено про життя в чистоті до шлюбу.

Він закликав вести дійсно справжнє християнське життя, нести відповідальність за створення сім'ї та народження дітей, бо чоловік та жінка реалізовують вповні свою чоловічість та жіночість, свою особовість – сотвореність на образ Божий – тільки тоді, коли вони передають далі отриманий від Бога дар життя, стаючи батьком та матір’ю і тим беручи участь у Божому отцівстві.

Переглядів: 358 | Додав: Sigurdar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: